Vreau sa va povestesc modul cum mi-am "procurat un bon de sanatate pe viata": - ca sa pot trai decent, eu si familia mea, lucrez in 4 locuri, la 2 dintre ele in mod suplimentar, pentru formarea profesionala a adultilor (someri).
In februarie 2009 am fost instiintata ca, in urma protocolului dintre Administratia Financiara si Casa Asigurarilor de Sanatate, trebuie sa declar veniturile suplimentare si acolo.
Ca dureaza o vesnicie pana primesti copii dupa orice act, e binecunoscut... aventura abia urmeaza: ca sa pot depune copiile dupa declaratiile de venit din 2005-2007 trebuie sa am bon de ordine pe care il iau dupa 8 daca m-am inscris pe lista intre 6-8. Dar asta nu ma scuteste de stat la rand daca am intarziat cumva, trebuind sa fiu prezenta, macar pentru o vreme, la serviciu.
Iar daca nimeresti o zi cu vijelie poti experimenta rezistenta rinichilor la frig si a cutiei craniene in cazul in care ai norocul sa cada o bucatica de zidarie, cine stie de la care nivel al relativului nou bloc turn la parterul caruia e Casa de Asigurari de Sanatate.
Daca, in prima faza, ti-ai imaginat ca exista raspuns la intrebarile pe care le adresezi la informatiile aflate la o distanta oarecare de locul unde esti chemat sa-ti rezolvi problema, te poti insela dureros, de vreme ce mai stai la o alta coada - in mod inutil.
In final poti pati ca mine: sa afli ca pentru Administratia Financiara conventiile civile sunt tot activitati comerciale, chiar daca din activitati libere independente (ti se si precizeaza temeiul legal), in timp ce Casa de Asigurari de Sanatate nu percepe impozit pentru conventiile civile, dar activitatile comerciale sunt impozitate cu 6,5%.
Astfel descopar ca pentru cei 3 ani luati in discutie am de platit 12oo RON, dar si inca 300 RON penalizare pentru neplata la timp a impozitului, de parca cine ar fi putut sti ca nu se poate extinde titulatura de Conventie Civila si asupra declaratiilor incadrate la activitati comerciale, de vreme ce nu reiese de nicaieri ca as fi prestat astfel de activitati.
Si asa am ajuns sa fiu "mai asigurata decat eram oricum, fiind deja salariata". Evident, in cel mai scurt timp, Casa de Asigurari de Sanatate va "repara", pentru toti cei in cauza, "eroarea" de a nu considera conventiile civile ca fiind activitati comerciale.
Cine va plati "eroarea"?
La fel de evident, cei de pe care se pot exfolia de 77 ori cate 7*** randuri de piei de parca, muncind cinstit capatam nu doar "bratara de aur" ci epiderma, periodic schimbata, ar fi formata nu din celule, ci din bancnote...
Nu cred sa aiba vreo importanta nici faptul ca mi-as dori mai degraba ca banii respectivi sa alimenteze Fondul de Somaj sau cel de Pensii pentru care, de asemenea, mi se percepe procent din salariu dar criza economica imi arde mai dureros buzunarele, iar daca e sa ma imbolnavesc in ciuda faptului ca incerc sa fiu cat mai atenta in locurile publice, stiu precis ca oricum nu-mi va refuza nimeni "contributia" oportuna pentru a-mi rezolva respectiva problema de sanatate.
Va urez multa sanatate cu buzunarele pline si sa mai auzim si de bine!!!
Un comentariu:
ce putem face in lumea asta ? mai nimic.
Trimiteți un comentariu